Shopping Cart
Cober over ons
< Terug

Checklist voor het trouwen

Vanaf ruimschoots 6 maanden

Ruimschoots 6 maanden voor het huwelijk kunt u het beste beginnen met het organiseren van deze bijzondere dag. Over het algemeen houden wedding planners een checklist aan waarbij allereerst de ouders en familie moeten worden ingelicht. Prik een datum en tijdstip en vergeet die niet te reserveren bij het stadhuis of andere trouwlocatie en eventueel de kerk. Bedenk samen wat u wilt uitgeven aan de trouwdag en stel een vast budget voor, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Nu kunt u samen, aan de hand van uw budget, gaan kijken hoeveel en welke mensen u wilt gaan uitnodigen. Nu kunt u ook opzoek gaan naar een geschikte locatie en cateraar voor uw receptie, diner en/of huwelijksfeest. Ook moet u samen op zoek gaan naar de muziek voor het huwelijksfeest. Wanneer er een band, orkest of DJ geregeld moet worden, moeten deze op tijd worden besproken. Ook een foto- en/of videograaf moeten tijdig worden besproken, en het eventuele huwelijks vervoer als een trouwauto/ koets en dergelijke. Wat u erg kan helpen bij de voorbereidingen, is het maken van een draaiboek. Zo kunt u nauwkeurig bijhouden wat er op welk moment van de dag moet gaan gebeuren.

Waar uiteraard ook aan gedacht moet worden is het vragen van de ceremoniemeester en de getuigen. Het is een bijzondere dag waar zij een belangrijke rol in spelen, dus denk goed over de perfecte getuige na. Ook kunt u ervoor kiezen bruidsjonkers te betrekken bij de ceremonie, ook deze moeten tijdig worden gevraagd.

Minder idealistisch, maar zeker zo belangrijk, is het regelen van de huwelijksdag-verzekering. Mocht uw prachtige dag door onvoorziene omstandigheden niet door kunnen gaan, worden de gemaakte kosten vergoed door uw verzekeraar.

vanaf 6 maanden

Gouden trouwringen

Het leukste gedeelte van het huwelijk is aangebroken: het oriënteren op het gebied van trouwringen! Wij zien graag dat stellen zich 4 tot 6 maanden voor de huwelijks voltrekking gaan oriënteren omdat dit u ruimschoots voldoende tijd geeft om de meest belangrijke aanschaf voor uw huwelijk uit te zoeken. Omdat er zoveel mogelijk is, kan de levertijd op ringen erg verschillen. Wilt u de ringen geheel laten ontwerpen kan dit langer gaan duren dan wanneer u een standaard set trouwringen uit zoekt.

Daarnaast is het vanaf 6 maanden is het voor de bruid verstandig op zoek te gaan naar de bruidsjapon! Het kan even duren voordat de perfecte jurk is gevonden, dus is het belangrijk hier tijdig aan te beginnen. Ook gaat u vanaf ongeveer 6 maanden voor het huwelijk in ondertrouw. De getuigen hoeven bij de ondertrouw nog niet aanwezig te zijn. Zorg wel dat er goede afspraken worden gemaakt met de getuigen.

Ook niet onbelangrijk: de huwelijksreis! Zorg dat u, u vanaf deze tijd gaat oriënteren waar de reis naar toe zal gaan, eventueel bij een reisbureau. Vergeet ook niet bij de werkgever een aantal dagen vrij te vragen, eventueel ook de dag op (uiteraard) en na uw huwelijk wanneer er geen huwelijksreis is gepland, in verband met uw huwelijksnacht. Wilt u tijdens de huwelijksnacht ook alvast een nachtje ergens anders verblijven, kunt u eventueel een overnachting regelen op een romantische plek.

Als het goed is heeft u al het een en ander uitgezocht voor de huwelijksvoltrekking, wat betreft catering, locaties, muziek en dergelijke. Zorg dan ook dat de schriftelijke overeenkomsten worden getekend wat betreft de afspraken. Zo voorkomt u eventuele onvoorziene omstandigheden en/of misverstanden. Ook belangrijk is het in bezit zijn van de benodigde trouwpapieren.

vanaf 4 maanden

Cober juwelier

Maak een afspraak met uw juwelier voor het uitzoeken van de trouwringen. Het is belangrijk dat u hier echt de tijd voor neemt, omdat er veel keuze en mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zelf ontwerpen van de trouwringen, het aanpassen van de bestaande ringen, het smelten van eventuele dierbare gouden sieraden die gebruikt gaan worden voor de trouwringen of enkel het aanpassen van bewerkingen, edelstenen en/of de breedte e.d. van de ring. De ringen moeten uiteraard wel perfect zijn: u blijft ze immers uw hele leven dragen!

Nu is het voor de bruidegom tijd om zijn trouwkostuum uit te gaan kiezen. Let wel dat er iemand mee gaat kijken, die de bruidsjurk heeft gezien, zodat het een mooi geheel zal worden op de dag van het huwelijk. Wat slim is, is om ook de kleding van de bruidskinderen aan te pasen aan de kleding van het huwelijkskoppel. Let wel dat de ouders van de kinderen mee gaan om te kleding te passen, aangezien zij hun kinderen het beste kennen. Wanneer een kind zich niet prettig voelt in een bepaalde outfit, zal hij of zij de dag wellicht niet het voorbeeldige bruidsjonkertje zijn wat u ervan had gehoopt..

De kleding uitzoeken is traditiegetrouw voor sommigen wellicht een bezigheid die de bruid en bruidegom apart van elkaar zullen invullen. Zorg wel dat u uwzelf niet te veel laten meeslepen in de drukte waardoor u te weinig tijd hebt voor elkaar. Het nemen van danslessen samen kan een leuke invulling zijn van jullie tijd samen. Het brengt u nader tot elkaar in een misschien wat hectische tijd en daarnaast zal u iedereen doen verbazen tijdens de openingsdans. Wat ook leuk is om samen te doen, is het samenstellen van een verlanglijst. Een tip hierin, zorg dat er een online forum of wellicht een ouderwets schrift komt met de cadeau's, waar iedere genodigde van op de hoogte is. Zo kan er onderling worden afgesproken wie wat koopt en worden er geen dubbele cadeau's gekocht.

vanaf 3 maanden

Het is nu slim om de definitieve gastenlijst te gaan onderverdelen in gasten voor receptie, diner/feest of voor de hele dag. Bij een traditionele bruiloft kunt u ook kiezen voor een bruidsstoet. Bedenk ook vast wie u wil dat er deel uitmaken van deze stoet. Nu kunt u ook de uitnodigingen gaan samenstellen en bestellen bij de drukker. Vergeet er niet op te vermelden dat u graag hebt dat men laat weten of zij er wel of niet bij zijn, zodat u een indicatie van de dag krijgt. Vraag bij de drukker meteen naar de enveloppen voor de uitnodigingen, zodat u alvast kan beginnen met het schrijven van de adressen op de enveloppen.

In Nederland is het gebruikelijk dat men trouwt in gemeenschap van goederen. Dit betekent dan ook dat dit automatisch zo in de huwelijksvoorwaarden staat. Besluit u om de huwelijksvoorwaarden te willen aanpassen, kunt u het beste een afspraak maken met de notaris. Wanneer er in de kerk getrouwd wordt, moet er ook een afspraak worden gemaakt met de dominee of pastoor om de huwelijksvoltrekking door te nemen.

vanaf 2 maanden

gegraveerde trouwringenDe ringen zijn inmiddels uitgezocht en moeten besteld gaan worden. Zo weet u zeker dat de ringen op tijd binnen zijn en nog gegraveerd kunnen worden met uw persoonlijke boodschap.

Daarnaast mogen de uitnodigingen nu verstuurd worden naar uw gasten, zodat iedereen deze op tijd binnen zal krijgen. Ook is het netjes om bijzondere gasten, zoals uw getuigen, ceremoniemeester, bruidsjonkers e.d. een klein presentje te geven als dank. Bij het uitzoeken kunt u denken aan iets persoonlijks van u, of eventueel iets in lijn met de huwelijksdag zodat het een mooi aandenken zal worden.

Voor de dame is het slim om naar de kapster te gaan om te oriënteren voor een kapsel en make up voor uw bruiloft. Een tip: maak het een gezellige dag met uw (schoon) moeder of vriendinnen, zodat u zeker weet dat u er helemaal perfect uit zal zien op de grote dag.

Check even voor de zekerheid of persoonspapieren nog geldig zijn, zoals paspoort en dergelijke!

vanaf 6 weken

Nu is het tijd voor het bruidsboeket. Maak een afspraak met uw bloemiste zodat het boeket, de corsages, de bloemetjes van de bruidsmeisjes en de bloemversiering van de trouwauto's goed bij elkaar passen. Daarnaast kunt u beginnen aan de tafelschikking, aangezien u de definitieve gastenlijst compleet hebt en ongeveer weet wie er wel en wie er niet gaan komen.

Maak daarnaast alvast goede afspraken over de ringen. Wie neemt deze mee, de getuigen of u zelf? Wie haalt deze op en wanneer? Worden deze bewaard in het doosje door de getuige of wilt u een kussentje? U kunt eventueel met uw juwelier overleggen wat een leuke oplossing voor u kan zijn. Soms heeft de juwelier zelf ringen kussentjes of bieden zij mooie trouwringen doosjes aan.

vanaf 4 weken

De bruid en bruidegom kunnen nu de outfit compleet maken door middel van eventuele accessoires. Maak voor de zekerheid een afspraak met uw juwelier om goed de tijd te nemen betreffende de sieraden. Eventueel kunt u dit doen tijdens dezelfde afspraak dat u de ringen gaat door passen en de gravures door gaat geven.

Accessoires

Probeer ook een foto van de jurk of het kostuum mee te nemen, om te zorgen dat uw juwelier de perfecte sieraden kan adviseren. Wanneer u in kleur wil werken, neem dan ook een lapje van stof mee van de trouwjurk (eventueel een sluier e.d.) en de stropdas, blouse of sokken van de bruidegom. Zo kan de kleur naadloos worden gepast bij de kleding. Slim is ook om de kleding nogmaals door te passen om te kijken of het nog allemaal volledig naar wens is.

Uw ceremoniemeester krijgt een draaiboek zodat deze precies weet wat de bedoeling is tijdens de dag. Spreek het draaiboek samen even door zodat het compleet duidelijk is wat er wordt bedoeld. Ook is het handig het draaiboek met alle betrokkenen even door te nemen, zoals de dominee of pastoor in de kerk of eventuele andere belangrijke momenten zoals met bijvoorbeeld de Ambtenaar van de Burgerlijke stand en dergelijke.

Ook moeten u in deze tijd uit gaan kiezen wat voor bruidstaart u zouden willen hebben tijdens de bruiloft.

2 weken voor het huwelijk!

De ringen kunnen het beste worden opgehaald in deze week. Zo weet u zeker dat de ringen klaar zijn voor de grote dag en hoeft u er in de laatste week niet meer over na te denken.

Gaat u op huwelijksreis? Zorg er dan voor dat u alle papieren bij elkaar hebt gezocht en dat de verzekeringen zijn afgesloten. Wat ook slim is, is om alvast een lijst te maken met de benodigdheden, zodat u deze snel en effectief kan inpakken zonder stress.

Wanneer er bruidskinderen aanwezig zijn tijdens de ceremonie, spreek dan (samen met hun ouders) door wat de bedoeling is. Oefen het ook een aantal keren met de kinderen, zodat het een soort toneelstuk voor hen wordt. Zo zal er op de dag zelf niet veel meer mis gaan. Ook een tip: wanneer u oefent, draag dan vast uw trouwschoenen. Zo kunt u ze alvast inlopen, en weet u wat voor profiel de schoen heeft op de (gladde?) ondergrond van de locatie of de kerk.

En.. houdt er in uw drukke schema rekening mee dat uw vrienden u gaan 'overvallen' met een vrijgezellenfeest. Geniet ervan en laat u even wegnemen van de stress van de laatste week!

1 week voor het huwelijk!

De week van de controles. Controleer voor de laatste keer of alles nog klopt en rond is met uw trouwlocatie, feestlocatie, hotel, kerk, stadhuis, restaurant, entertainment, video/ fotograaf en dergelijke. Ook afspraken met de cateraar kunt u even nagaan, zodat u meteen kunnen doorgeven wat het exacte aantal gasten zal zijn op de dag. De ceremoniemeester kan u het beste meenemen naar al deze afspraken, zodat iedereen goed op de hoogte is. Rijdt ook nog een keer de route, want misschien zijn er ergens wegwerkzaamheden. Zo kunt u tijdig een andere route kiezen.

De bruidegom gaat deze week ook naar de kapper, het liefst in het begin van de week zodat het kapsel helemaal eigen is op de grote dag. Daarnaast moet u zorgen dat u alle kleine drempels kan tackelen. Zorg voor paraplu's, extra panty's (!), Norrit, Paracetamol en Rennies, make up, tandenborstels, deodorant, haarlak en een flesje water. Denk ook aan extra schoenen of kleding!

Gaat u op huwelijksreis? Pak dan uw koffer in en bevestig de vlucht. Check ook even of de vlucht nog gewoon volgens planning gaat.

1 dag voor het huwelijk!

Leg de ringen klaar, deze mogen niet worden vergeten! Ook kunt u het beste uw kleding zo klaarleggen dat u nergens meer naar hoeft te zoeken.

Ga op tijd naar bed en ontspan. Alles is geregeld en u hoeft alleen nog maar te genieten vanaf nu!

De grote dag!


Geef de ringen aan een van de getuigen. Zo weet u zeker dat ze er op het moment suprème zijn. Zorg ook dat iemand de bloemen gaat ophalen bij de bloemist, of laat deze bezorgen. Het stuk voor op de bruidsauto kan direct worden gemonteerd, en de corsages en de stukjes voor de bruidsjonkers kunnen mee met de ceremoniemeester. Het bruidsboeket moet nog mee naar de bruid, voor de bruidsfoto's! Geef dit soort dingen wel uit handen, zodat u er zelf niet aan hoeft te denken. De ceremoniemeester weet precies wat de bedoeling is.bruidspaar

Zorg ook dat de koffers en reisdocumenten voor de huwelijksreis klaar liggen, thuis of in de auto. Vergeet niet uw tickets, paspoort en reischeques.

De bruid gaat éérst naar de schoonheidsspecialiste en dan pas naar de kapper. Wat nog prettiger werkt is om beiden bij uw thuis uit te nodigen. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen en kun u op uw gemak tutten en omkleden.

Vergeet ook niet te genieten! Het is een spannende dag, maar wel de mooiste dag van uw leven!

Na de trouwerij..

Vergeet tot slot niet de bedankjes te schrijven naar je gasten!


© 2017 Cober.nl - Alle rechten voorbehouden - Telefoon 0412 651 450 - E-mail: info@cober.nl
Adres: Houtstraat 15, 5341 GG, Oss