Shopping Cart
Cober over ons
< Terug

Filosofie

De uitgebreide sieraden collectie van Cober omvat unieke sieraden, van tijdloze modellen tot onalledaagse blikvangers. Deze sieraden zijn te koop, maar kunnen ook dienen ter inspiratie bij het maken van een ontwerp op maat.

Bij bijzondere sieraden en juwelen horen hoogwaardige grondstoffen, alleen dan krijg je een excellent eindproduct dat zijn waarde behoudt. Cober werkt bijvoorbeeld met het zogenaamde ´groen goud´. Ontwikkelingsprogramma Solidaridad presenteert daarmee het derde fairtrade-speerpunt, na de Max Havelaar koffie in 1988 en de Oké-banen in 1996: gouden sieraden met het keurmerk Fairtrade & Fairmined (FT&FM). Hiervan weet de koper dat de werk- en leefomstandigheden van de gouddelvers goed zijn en milieuschade minimaal wordt gehouden. Om genoeg goud te winnen voor een ring is er ongeveer 20 ton erts nodig. Chemicaliën (cyanide en kwik) kunnen vrijkomen en schadelijke gevolgen hebben in de directe omgeving van de goudmijnen, zoals het vervuilen van drinkwater. Met groen goud wordt ook goud bedoeld dat opnieuw gebruikt wordt. dus gerecycled goud. Slechts zeven juweliers in Nederland hebben de licentie om met dit 'groen goud' te mogen werken. Ook Gucci en Cartier hebben inmiddels interesse getoond.

Het recyclen van goud gaat als volgt in werking. Goudsmeden smelten het opgekochte goud om naar het oorspronkelijke fijngoud. Het raffinageproces verschilt niet veel van het proces van goud uit erts. Vervolgens worden de legeringen opnieuw gemaakt, met zilver, palladium of koper. Met legeren zorgen wij er voor dat het materiaal mooier en krasbestendigere worden. Legeringen zorgen er bovendien ook voor dat het goud de juiste kleur zal krijgen. Gerecycled goud heeft dezelfde kwaliteit als goud wat net uit de aarde gedolven is, het enige verschil is de manier van winning. Winning uit de aarde of winning uit bestaande sieraden.

Ook de edelstenen en parels die Cober in zijn sieraden verwerkt dienen onder goede omstandigheden gekweekt, gedolven en geslepen te zijn. 'De wetenschap dat je eerlijke producten draagt en daarmee een positieve bijdrage levert aan het welzijn van de delver, geeft deze sieraden net die extra glans.

Fairtrade filosofie groen goud


© 2017 Cober.nl - Alle rechten voorbehouden - Telefoon 0412 651 450 - E-mail: info@cober.nl
Adres: Houtstraat 15, 5341 GG, Oss